top of page
  • Serge

Wat is overtraining en hoe voorkom je dit?


Overtraining is een conditie waar een sporter of atleet ondermaats presteert. Ondanks alle intentie die het hoofd weet te bieden kan het lichaam niet presteren zoals de sporter of atleet in normale staat zou kunnen.


Dit fenomeen komt voor wanneer je totale trainingsbelasting de herstelcapaciteit overtreft, voor een langere periode. Overtraining komt niet voor binnen enkele dagen.


Het voorkomen van deze fysieke staat zorgt ervoor dat jij kan blijven presteren in je gekozen sport, maar het stelt je ook in staat


om spiermassa te winnen en vet te verbranden. Want deze progressie kan alleen maar plaatsvinden als het lichaam van belasting kan herstellen.


Het Overtraining Syndroom(OTS) is een conditie die lastig vast te stellen is. Naast OTS heb je ook nog zoiets als "Central Nervous System Fatique". Het kleine broertje van het OTS. CNS-vermoeidheid is sneller opgelost dan OTS, maar heeft in eerste instantie dezelfde symptomen.


Waar komt overtraining syndroom door?


GAS


Om uit te leggen waar overtraining door komt moeten we het General Adaptation Syndrome(GAS) kort bespreken.


Het general adaptation syndrome legt uit hoe mensen door belasting sterker worden. Wij mensen zijn anti-fragiel. Dat betekent dat als het lichaam dusdanig belast wordt, het voor de toekomst wil voorkomen dat het nog een keer in deze staat kan worden gedrukt. Dit werkt niet alleen in de sportschool zo, maar ook bijvoorbeeld op werk. Zo kan het lichaam ook meer stresstolerantie opbouwen wanneer het in een situatie stress ervaart.


GAS ziet er als volgt uit:Er zijn drie fase:

  1. De belasting. Gaat gepaard met de alarmfase. Het lichaam wordt in fragiele staat gedrukt door de belasting. En zoals we weten zijn wij anti-fragiel.

  2. De adaptatie. Omdat we anti-fragiel zijn gaat het lichaam na de training herstellen en supercompenseren om meer belasting in de toekomst aan te kunnen(bijvoorbeeld spiermassa winnen na een training)