top of page
  • Serge

Wat is "Functional Training"?Functional Training is een term dat al ruim 20 jaar gebruikt wordt. Vaak om training te duiden dat niet typische bodybuilding training is. Krachttraining is een onderwerp dat veel discussie met zich meebrengt. Dat komt mede omdat er verschillende vormen van kracht bestaan


We onderscheiden de volgende vormen van kracht.


1. Absolute kracht


Dit is een vorm van kracht waar de meeste mensen aan denken bij het woord "kracht". Absolute kracht is het hoogste gewicht dat een persoon kan verplaatsen in een oefening. Powerlifters en olympische lifters hebben baat bij maximale absolute kracht.


2. Relatieve kracht


Relatieve kracht is absolute kracht gedeeld door lichaamsgewicht. Dit type kracht is belangrijk voor atleten die in een gewichtsklasse sporten.


3. Functionele kracht


Functionele kracht is de kracht die een atleet kan gebruiken op het veld of welke type ondergrond dan ook. Dit type kracht is dus het belangrijkste voor atleten. Het maakt niet uit hoeveel absolute kracht een bokser bezit, als hij dit niet kan omzetten in functionele kracht in de ring.


Het is daarom geen verrassing dat functionele training(het ontwikkelen van functionele kracht) populair is in de sportwereld. Toch mag deze vorm van training niet verward worden met sport specifieke training. Waar sport specifieke training meestal een drill is waar de bewegingen van de sport terugkomen, kijkt functionele training naar het ontwikkelen van functionele kracht dat toepasbaar is op de sport.


Voorbeelden


Sport specifieke training:

  • Rennen met weerstand

  • Zwaaien met een verzwaarde knuppel

  • Voetenwerk drills voor voetballers

Bij sport specifieke training zit een oefen component en meestal een fysiek component


Functionele training:

  • Single leg RDL

  • Short rotations

  • Single leg box jumps

Bij functionele training creëer je de fysieke capaciteit om later in een andere fase te gebruiken op het veld, de baan, de ring, het zwembad, etc.