top of page
  • Serge

Warming-up 2.0: Waar moet een warming-up aan voldoen?Traditionele warming-up


Een warming-up is altijd al belangrijk geweest in sport. Maar wat is het doel van een warming-up eigenlijk?


De oorspronkelijke doestelling van een warming-up is het volgende: Het doel is om de sporter in staat te stellen het maximale uit zijn training of wedstrijd te halen en het risico op blessure te minimaliseren.


Als we kijken naar de traditionele warming-up dan zien we voornamelijk een vorm van lage intensiteit aerobe activiteit(licht joggen bijvoorbeeld), vaak statische stretches en wellicht wat oefeningen die aansluiten op bewegingen die terugkomen in de training of wedstrijd zelf.


Het doel van deze een aerobe activiteit is om de temperatuur van ons lichaam omhoog te brengen om blessures te voorkomen. De statische stretches zouden de flexibiliteit laten toenemen om de prestatie te vergroten en blessures te voorkomen.


Maar is de sporter met deze vorm van warming-up het beste voorbereid voor zijn training of wedstrijd?


Een lichte vorm van aerobe activiteit is altijd goed en dat willen we blijven doen. Maar statisch stretchen kan beter gedaan worden op een ander moment van de dag. Stretches die langer dan 30 seconde vastgehouden worden hebben mogelijk een negatieve invloed op de prestaties van een sporter. Ze verkleinen het risico op blessure echter niet.


Kortere dynamische stretches vergroten de flexibiliteit tijdelijk, maar hebben geen negatief effect op de kracht die een sporter kan leveren. Ruil statisch stretchen daarom in voor dynamische stretches.


Maar naast het statisch stretchen dat niet thuis hoort in een warming-up, heeft de traditionele warming-up niet alle componenten in huis om een sporter optimaal voor te bereiden op zijn of haar sport.


Warming-up 2.0


Een goede warming-up is een integrale benadering om de sporter fysiek en mentaal voor te bereiden voor de vereisten van een training of competitie door een progressieve en specifieke voorbereidingsfase. Een andere term is "movement preperation"


De voorbereidingsfase moet dus opbouwend zijn in intensiteit van laag naar hoog. De bewegingen moeten specifiek uitgekozen zijn voor de vereiste van de training of competitie. En de warming-up moet rekening houden met het niveau en het lichaam van de sporter zelf. Het is dus veel meer dan slechts warm worden en flexibiliteit vergroten.


Voor een goede warming-up moeten de volgende vijf componenten terugkomen.

1. Kerntemperatuur