top of page
  • Serge

Waarom wel of waarom geen ketogeen dieet?Het ketogeen dieet is een zeer controversieel onderwerp met fanatieke voor- en tegenstanders. De kans is groot dat je weleens iets over het ketogeen dieet hebt gehoord, en dat het ofwel heel negatief, ofwel heel positief gebracht werd. De waarheid ligt volgens mij op dit onderwerp echt in het midden.


Wat is het?


Wat is een ketogeen dieet? Het ketogeen dieet is een dieet waarin je zeer weinig koolhydraten consumeert, waardoor je lichaam genoodzaakt is om vetzuren om te zetten in ketonen. Ketonen zijn een alternatieve energiebron die ook door het brein gebruikt kunnen worden als brandstof. Vetzuren zelf kunnen niet door het brein worden gebruikt als brandstof, hier worden normaliter koolhydraten voor gebruikt. Bij afwezigheid van koolhydraten zal je lichaam op termijn in een staat van ketose komen. Dit duurt gemiddeld 48 uur op een koolhydraat arm dieet.


Omdat vetzuren omgezet worden in ketonen gebruikt je lichaam dus meer vet als brandstof dan wanneer je niet in ketose zit. Daar staat tegenover dat je meer vet consumeert in je dieet. Of je daadwerkelijk afvalt hangt daarom weer af van de energiebalans. Ook in een staat van ketose kan je teveel vet consumeren waardoor je in gewicht aankomt. Ketose is een middel dat kan leiden tot gewichtsverlies, maar het is niet een doel op zichzelf.


Gezond of niet?


Of een ketogeen dieet gezond is of niet, hangt volledig af van de voedingskeuzes die je maakt. De regels van een goed dieet gelden ook voor een ketogeen dieet. Dat betekent dat je genoeg micronutriënten, vezels en eiwitten moet binnenkrijgen. Een ketogeen dieet volledig op spek, ei, boter, olie en vet vlees is uiteraard niet gezond. Het is daarentegen wel mogelijk om in ketose te komen waarbij je de juiste voedingskeuzes maakt.


Je kan denken aan avocados, kokos, cacao, groene groenten, bloemkool, champignons, eieren en vette vis als voedingsbronnen.


Honger remmend


Een ketogeen heeft zo zijn voordelen en zijn nadelen. Het grootste voordeel is het honger remmend effect. Ondanks dat mensen in een energietekort zitten, ervaren de meeste geen hongersensatie. Dit maakt afvallen natuurlijk makkelijk. Het honger gevoel is zo'n beetje de enige echte vijand van elk dieet waar mensen mee proberen af te vallen.


Toch is het ketogeen dieet niet voor iedereen. De eerste 1 a 2 weken zal je waarschijnlijk de ketogriep ervaren. De meeste mensen stoppen hierdoor met het dieet. Pas na deze periode waarin je lichaam zich aanpast aan de nieuwe brandstof, zal je je weer beter gaan voelen. Ook is het lastig om dit type dieet aan te houden als je vaak buiten de deur eet, of veel sociale gelegenheden hebt.


Er zijn een aantal indicaties waar je rekening mee kan houden.


Heb je:

  • Een lage koolhydraattolerantie

  • Grote eetlust

  • Neurale aandoening

  • Cardiovasculaire aandoening