top of page
 • Foto van schrijverSerge

Krachttraining voor hardlopersHardlopen is een populaire vorm van sport en uitlaatklep voor veel mensen. Ongeveer 50 miljoenen mensen lopen regelmatig hard in Europa. Zij spenderen ruwweg 9,6 miljard euro aan hardloopspullen. Maar waar hardlopers vaak geen tijd aan spenderen is krachttraining. Terwijl krachttraining belangrijk is voor het verbeteren van de prestaties van de loper en het voorkomen van blessures.


Voordelen van krachttraining voor lopers:


 1. Verhoogt de hardloop snelheid: Krachttraining verhoogt de spierkracht en explosiviteit, wat leidt tot een snellere afgifte van energie tijdens het hardlopen.

 2. Vermindert blessurerisico: Krachttraining versterkt spieren en verbetert het evenwicht en de stabiliteit, waardoor het risico op blessures afneemt.

 3. Verhoogt de efficiëntie: Krachttraining verbetert de bewegingspatronen en coördinatie van de loper, waardoor ze een efficiëntere en energiezuinige stijl ontwikkelen.

 4. Verhoogt het uithoudingsvermogen: Krachttraining verhoogt het uithoudingsvermogen van de spieren, waardoor lopers langer en sneller kunnen hardlopen.

 5. Ondersteunt goede houding: Krachttraining helpt om de houding te verbeteren en het risico op overbelasting te verminderen.

 6. Voorkomt spieronbalans: Krachttraining helpt om spieronbalans aan te pakken, waardoor het risico op blessures afneemt en de prestaties verbeteren.

 7. Bouwt botdichtheid op: Krachttraining kan de botdichtheid verhogen, waardoor het risico op osteoporose en fracturen afneemt.

 8. Ondersteunt het mentale welzijn: Regelmatige krachttraining kan het mentale welzijn verbeteren en de stressniveaus verlagen.

 9. Verhoogt de atletische prestaties: Krachttraining kan helpen om de algehele atletische prestaties te verbeteren door kracht, snelheid en uithoudingsvermogen te ontwikkelen.

 10. Ondersteunt levensduur van het lichaam: Regelmatige krachttraining kan de algehele gezondheid en fitheid verbeteren, wat helpt om de levensduur te verhogen en een gezonde lichaamscompositie te behouden.

Om deze voordelen te realiseren, moeten lopers regelmatig krachttraining doen. Dit hoeft niet veel tijd te kosten, twee keer per week minimaal 40 minuten kan voldoende zijn. Het is belangrijk om een evenwichtige routine te volgen die zich richt op verschillende spiergroepen, zoals de benen, heupen, rug en core. Hardlopen is een beweging waar je altijd het lichaamsgewicht moet dragen op één been. Stabiliteit in de voeten, enkels, knieën en heup is belangrijk. En ook de balans tussen het linker been en rechter been. Daarom zijn single leg oefeningen onmisbaar in een trainingsprogramma voor een hardloper.


Voorbeelden van oefeningen specifiek voor hardlopers zijn:


 1. Single Leg Romanian Deadlift: hamstrings, billen, stabiliteit, evenwicht.

 2. Box step ups: quadriceps, hamstrings, billen, core, stabiliteit, evenwicht.

 3. Box step downs: quadriceps, hamstrings, billen, stabiliteit en evenwicht

 4. ISO Holds Split Squats: quadriceps, hamstrings, billen en evenwicht

 5. Reverse Squats: quadriceps en hipflexors.

 6. Calf Raises: kuitspieren

 7. Tibialis Raises: scheenbeenspieren

 8. Plank Variations: core, rug en schouderbladen

Met deze oefeningen kun je de algehele kracht, stabiliteit en uithoudingsvermogen van de spieren die betrokken zijn bij het hardlopen verbeteren, waardoor het risico op blessures afneemt en de prestaties verbeterd worden.


In conclusie, krachttraining is een onmisbare aanvulling op het trainingsregime van elke loper. Het verbetert de prestaties, vermindert de kans op blessures en verhoogt het uithoudingsvermogen. Dus, schrijf je volgende krachttraining al in je agenda en ontdek de verschillende voordelen voor jezelf!

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page