top of page
  • Foto van schrijverSerge

Gooi die sneakers weg! Ga Barefoot
Barefoot schoenen krijgen tegenwoordig steeds meer aandacht en dat is terecht. Steeds meer atleten en trainers lopen op minimalistische schoenen. Ik ben daar een van. Een groot deel van mijn hele leven wist ik niet beter dan dat schoenen juist goed zijn voor het functioneren van onze voeten. Nu denk ik daar anders over en loop ik ruim meer dan de helft van de tijd op barefoot schoenen.


Barefoot schoenen zijn gemaakt om de voeten te beschermen tegen alles wat we op straat kunnen tegenkomen. Maar ook om de voeten te laten functioneren zoals ze doen wanneer je op blote voeten loopt. Een voet is gemaakt om te functioneren zonder schoen. Wij hebben als mens zijnde schoeisel ontworpen en in sommige situaties is het heel behulpzaam. Bijvoorbeeld in bepaalde sportieve competities. Maar anno 2022 zie je veel schoenen voorbijkomen die niks meer te maken hebben met functionaliteit. Voor de meeste casual schoenen is esthetiek het belangrijkste. De punt van een puntschoen is niet alleen niet functioneel, maar ook schadelijk voor de voet en tenen.


Maar waarom is barefoot lopen zo belangrijk?


Kracht


Barefoot schoenen vergroot de kracht van de voet. Onze voeten zijn de enige contactpunten van ons lichaam met de grond. Dat betekent dat in vrijwel elke sport onze voeten een cruciale rol spelen. Van voetbal tot tennis tot hardlopen tot basketbal. Met zwakke voeten verlies je bewegelijkheid en moeten knieën en heupen de klappen opvangen die de voet had moeten opvangen. Niet alleen kracht van de voeten is belangrijk. Ook de kracht van de tenen. Tenen spelen een cruciale rol in onze balans en postuur. Voeten, tenen en enkels worden allemaal veel sterker bij het lopen op barefoot schoenen en deze kracht is veel belangrijker dan veel mensen zich beseffen.


Voetboog


Onze voetboog is essentieel. Ingeklapte voetbogen kunnen serieuze blessures opleveren in het onderbeen, maar ook ver daarboven. Tegenwoordig dragen wij veel schoenen die de voetboog ondersteunen. Hierdoor worden de spieren in de voet die deze boog in stand houden lui en zelfs afhankelijk van de schoen. Bij veel mensen is dit de oorzaak van ingeklapte voetbogen(platvoet). Voor deze mensen is de oplossing simpel. Laat de voet opnieuw haar eigen ondersteuning zijn. Voeten zijn niet gemaakt om ondersteunt te worden maar zijn de ondersteuning zelf. Uiteraard zijn er uitzonderingen en niet iedereen heeft platvoeten alleen maar vanwege afhankelijkheid van schoeisel. Maar als ik kijk naar de filosofie achter "goed en stevige schoenen dragen is belangrijk". En als ik kijk naar welke type schoenen ik vooral zie en de hoeveelheid air in een schoen zit, dan ben ik ervan overtuigd dat deze schoenen een grote bijdragen leveren aan de zwakke voeten pandemie.


Heel strike


Bill Bowerman, een hardloop coach en co-founder van Nike is de uitvinder van joggen. Je zou zeggen dat joggen niet verschilt van rennen of hardlopen, en qua beweging is dit zo. Maar joggen werd gezien als een vorm van sportieve recreatie die voor 1962 niet echt bestond. Mensen gingen voor 1962 niet op zondagochtend over straat "joggen". Na 1962 werd deze activiteit geïntroduceerd door Bill Bowerman die daar een boek over schreef. Hier ontstond ook de noodzaak voor een ander type schoen. De schoen die het toestond om met de hiel van de voet op de grond te landen. Een looptechniek die niet mogelijk is zonder schoenen met veel "cushion". Zonder schoen moet de klap worden opgevangen met de voet zelf. Iets dat niet mogelijk is met de hiel van de voet.


Niet geheel ongewenst voor Nike ontstond er dus vraag vanuit de massa voor deze nieuwe soort schoenen. Zodat men kon lopen met de looptechniek die we nog steeds vandaag de dag veel zien. De heel strike. Dankzij de Nike schoen(en inmiddels veel andere merken) met veel cushion kunnen mensen hardlopen met een slechte looptechniek.


Waar zie je de perfect looptechniek? Vooral op die plekken waar mensen hardlopen op blote voeten. In veel Afrikaanse landen. Blote voeten en barefoot schoenen forceren de persoon te lopen met een betere looptechniek. Deze techniek zorgt er voor dat je uiteindelijk harder kan lopen, maar levert ook veel minder blessures op aan bijvoorbeeld knieën, heupen en onderrug.Hoe kan je zien of jouw schoenen schadelijk zijn?


  1. Verhoogde hak. Een verhoogde hak verandert de positie van de tenen en verkort de kuitspieren. De tenen staan vanwege de schoen standaard in extensie, dit zorgt voor extra spanning op de voetpezen aan de onderkant van de voet. Een standaard verkorte kuitspier maakt de kuitspier minder flexibel.

  2. Puntschoenen zijn altijd een no-go. Je hoort je tenen te kunnen spreiden zoals je dat kan met je vingers. Voor de meeste onder ons is dit niet meer mogelijk. Dat is volledig toe te schrijven aan onze schoenen. Niet alleen echte puntschoenen zijn slecht, ook schoenen waar in mindere mate een punt aan de voorkant te zien is. Helaas vallen de meeste schoenen in deze categorie.

  3. Voorkant schoen loopt omhoog. Bij de meeste hardloopschoenen loopt de voorkant van de schoen iets omhoog. Dit zorgt teen extensie in rust. Schoenen horen vanaf de hiel tot de tenen volledig vlak te zijn.

  4. Stugge inflexibele zool. Heeft jouw schoen een zool die zo stug is dat je hem moeilijk kan buigen? Dan verdient ook deze schoen een rit met de vuilnisman. Je voet is uitstekend in staat om allerlei verschillende spieren te gebruiken om in balans te blijven. Een stugge zool maakt het de voet lastig om deze spieren te gebruiken. Gevolg is minder balans, maar ook een zwakkere voet.


Conclusie:


We groeien op in een wereld die niet stil staat bij het belang van onze voeten. Zoveel fysieke problemen zijn te herleiden naar onze voeten en daarmee onze schoenen. Uiteraard zijn er momenten waarop je niet met je barefoot schoenen aan wil komen. Soms is esthetiek wel belangrijk. Al zijn er naast sportieve opties ook steeds meer casual barefoot schoenen beschikbaar, waardoor er voor mij weinig momenten zijn dat ik nog normale schoenen draag.


Ga is na of de staat van jouw voeten de oorzaak kunnen zijn van de knie-, heup- of onderrugproblemen die je hebt. Maar niet alleen deze delen van het lichaam kunnen lijden on der slechte voeten. Je volledige postuur van je nek tot je enkels kunnen worden beïnvloed door je voeten.


En misschien is het tijd om langzaam aan vaker op blote voeten of barefoot schoenen te lopen.

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page