top of page
  • Foto van schrijverSerge

Functioneel trainen voor een fitter dagelijks levenFunctioneel trainen is een vorm van training waarbij oefeningen worden gedaan die gericht zijn op het verbeteren van de functionele bewegingen die in het dagelijks leven worden gebruikt. Dit kan variëren van het dragen van boodschappen tot het tillen van kinderen of het uitvoeren van taken op het werk.


Er zijn vier vaardigheden die vaak in functioneel trainen worden aangesproken, namelijk: Locomotion(voortbewegen), Level Changes(niveauveranderingen), Pushing and pulling (duwen en trekken) en Rotation(rotatie). Dit zijn de "The Big Four Skills" in sport. Oftewel, de grote vier vaardigheden in sport. Maar in deze blog focussen we ons niet op wat functioneel trainen voor ons kan doen in sport, maar wat het ons brengt in het dagelijks leven.


Locomotion - voortbewegen


Locomotion verwijst naar de vaardigheid om ons lichaam te verplaatsen, of het nu gaat om lopen, rennen of springen. Locomotion is een van de belangrijkste kwaliteiten voor mensen omdat het ons in staat stelt om ons te verplaatsen en onze dagelijkse activiteiten uit te voeren. Dit kan variëren van het lopen naar het winkelcentrum, het rennen voor de bus of het springen over hindernissen.


Locomotion is ook belangrijk voor onze gezondheid en welzijn. Beweging helpt bij het verbeteren van de bloedcirculatie, het verminderen van stress en het versterken van het immuunsysteem. Het vermindert ook het risico op chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas.


Bovendien kan het ons in staat stellen om deel te nemen aan sporten en recreatieve activiteiten. Dit kan bijdragen aan een verbeterde mentale gezondheid en het verhogen van onze zelfwaardering.


Oefeningen gericht op locomotion kunnen bijvoorbeeld zijn: hardlopen, sprinters oefeningen en jump squats.


Level changes - niveau verandering


Level changes (niveauveranderingen) verwijst naar de vaardigheid om van niveau te veranderen, zoals het bukken, knielen, hurken of opstaan vanuit een zittende of liggende positie. Deze bewegingen zijn van groot belang voor onze dagelijkse activiteiten, zoals het tillen van zware objecten, het uitvoeren van huishoudelijke taken of het verplaatsen van onszelf in onze omgeving.


Het versterken van de spieren die betrokken zijn bij niveauveranderingen kan helpen bij het verminderen van het risico op rug- en knieletsel, en kan bijdragen aan een verbeterde houding en stabiliteit.


Daarnaast kan het verbeteren van de vaardigheid van niveauveranderingen ons in staat stellen om deel te nemen aan sporten en recreatieve activiteiten, zoals wandelen, fietsen, dansen en skiën.


Oefeningen gericht op niveauveranderingen kunnen bijvoorbeeld zijn: squats, deadlifts, lunges en step-ups.


Pushing and pulling - duwen en trekken


Duwen en trekken verwijst naar de vaardigheid om kracht uit te oefenen in verschillende richtingen, zoals het wegduwen of naar je toe trekken van een object. Zonder deze functie zou het onmogelijk zijn om op te staan nadat je gevallen bent. Denk bijvoorbeeld aan oudere mensen die niet meer in staat zijn zichzelf overeind te helpen nadat ze gevallen zijn. Dat is mede dankzij het verliezen van deze functie.


Het versterken van de spieren die betrokken zijn bij duwen en trekken kan helpen bij het verminderen van het risico op rug- en schouderletsel. Het kan ook bijdragen aan een verbeterde houding en stabiliteit.


Oefeningen gericht op duwen en trekken kunnen bijvoorbeeld zijn: push-ups, pull-ups, rows en farmer carries.


Rotation - rotatie


Rotatie verwijst naar de vaardigheid om ons lichaam te draaien, of het nu gaat om het draaien van onze torso of het uitvoeren van een roterende beweging met onze ledematen. Dit is van groot belang voor onze dagelijkse activiteiten, zoals het keren van ons hoofd tijdens het praten, het draaien van ons lichaam tijdens het lopen of het uitvoeren van kantelbewegingen tijdens het sporten.


Het versterken van de spieren die betrokken zijn bij rotatie kan helpen bij het verminderen van het risico op rug- en schouderletsel, en kan bijdragen aan een verbeterde houding en stabiliteit.


Daarnaast kan het verbeteren van de vaardigheid van rotatie ons in staat stellen om deel te nemen aan sporten en recreatieve activiteiten, zoals golf, tennis, honkbal, turnen, voetbal, hockey en vele andere sporten.


Oefeningen gericht op rotatie kunnen bijvoorbeeld zijn: russian twists, wood choppers en cable rotations.In samenvatting, functioneel trainen is gericht op het verbeteren van de functionele bewegingen die in het dagelijks leven worden gebruikt. De vier vaardigheden die vaak in functioneel trainen worden aangesproken zijn locomotion, level changes, pushing/pulling en rotation. door oefeningen gericht op deze vaardigheden kan men zijn dagelijkse activiteiten gemakkelijker uitvoeren en kans op verwondingen verminderen.6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page