top of page
  • Serge

Draagt spierpijn wel of niet bij aan spiergroei?

Bijgewerkt op: 8 nov. 2022

Als PT'er kom ik veel mensen tegen die spierpijn associëren met goed trainen. Vaak na een zware training wordt spierpijn benoemt als iets positiefs. Een teken dat we goed bezig zijn geweest. Maar is spierpijn wel een voorwaarde voor spiergroei?


In deze blog bespreek ik heel kort hoe een spier in elkaar zit, welke soorten belastingen er zijn, en welke belasting op de spier aantoonbaar een positief effect heeft op spierhypertrofie(spiergroei)


Hoe werkt een spier?


Een spiercel is een lange, cilindervormige cel met ongeveer de diameter van een haar. Spiercellen kunnen gegroepeerd worden in bundels van 150 cellen.


Een spier bestaat uit verschillende componenten. Het grootste component is de spiervezel(spiercel). Spiervezels bestaan uit gebundelde myofibrillen. In de myofibrillen bevinden zich sarcomeren en die sarcomeren bestaan uit actine en myosine.De actine en myosine creëren beweging in de spier doordat deze in elkaar kunnen schuiven en zo de spier korter of langer maken.
Spiergroei


Spierhypertrofie komt voor op verschillende manieren. Zo kan een spier langer worden door toevoeging van sarcomeren in reeksen. Dit is de enige manier waarop een spier daadwerkelijk langer wordt. Of de sarcomeren vormen zich parallel van elkaar, waardoor de spier dikker wordt. De meeste spiergroei zal plaatsvinden parallel van elkaar waardoor spieren dikker worden en niet veel langer. Een te lange spier is niet meer functioneel omdat de aanhechtingen op het bot zich niet kunnen verplaatsen.


Hypertrofie betekent niks and