top of page
  • Serge

Het verschil tussen de "core" en buikspieren


Buikspieren, core, abs of pillar? Allemaal termen die door elkaar gebuikt worden. Sommige zijn directe vertalingen van elkaar en sommige zijn synoniemen van elkaar. Wat ik in deze blog ga beschrijven is hoe we in mijn ogen naar training moeten kijken gericht op één van de bovenstaande termen. Wat is het verschil? En waar kan je het beste je energie aan besteden als je een zichtbare core/abs wil hebben.


Wat is het verschil?

Abs is een afkorting van abdominals(buikspieren). De "core" verwijst naar veel meer spieren dan alleen de buikspieren. De core is het centrale deel van het lichaam. Waaronder de buikspieren, spieren in de onderrug en bovenrug, heup en pelvis en zelfs de schoudergordel. Waar de buikspieren vooral getraind worden voor een sixpack. Is core training veel meer gericht op samenwerking en stabilisatie van heup, torso en schouders. De buikspieren spelen een rol in de core, maar de core speelt een rol in het gehele functioneren van het lichaam. Het beschermt de ruggengraat en zorgt voor een transfer van energie tussen ledematen. Kijk bijvoorbeeld naar een honkballer die een bal gooit of slaat. De initiatie van de beweging zit hem altijd in de benen, waarna de energie door de core wordt geleid richting de armen. De armen vergroten de energie tot dat het overgedragen wordt in de bal in de vorm van snelheid. Zonder de "core" kan die energie niet van de benen en heup in een honkbal gebracht worden.


In de wereld van sport performance wordt ook wel van de "pillar" gesproken. De pillar is een rebrand van de core. De naam pillar is aan de core gegeven omdat dit de pilaar is waar atletisch vermogen op gebouwd kan worden. Zonder een sterke en goed functionerende pillar/core is er geen sprake van een bijzonder atletisch vermogen. En waarschijnlijk is er wel sprake van een blessuregevoelig lichaam. Een zwakke pillar of slecht functionerende pillar, levert gegarandeerd problemen op voor een atleet.


Als we van boven naar onder kijken zijn dit de onderdelen van de core/pillar:

  1. Schouder/scapula

  2. Thoracic Spine(bovenkant rug)

  3. Lumbar Spine(onderkant rug)

  4. Hip/Pelvis

Uiteraard behoren alle spieren die deze onderdelen aan elkaar linken tot de core/pillar.


De core als systeem

Als we deze onderdelen als één systeem gaan zien, zien we dat de aparte onderdelen/gewrichten andere eigenschappen hebben. De schouder en scapula zijn van zichzelf al heel mobiel. De Thoracic spine is heel stabiel, lumbar spine is mobiel en de heup en pelvis zijn enorm stabiel. Een schouder dislocatie komt veel vaker voor dan een heup dislocatie. Dat komt omdat de schouders veel meer bewegingsvrijheid bieden, maar wel tegen het risico dat stabiliteit verloren gaat. Zoals je ziet worden stabiele onderdelen afgewisseld met mobiele onderdelen. Het komt in het hele lichaam niet voor dat twee mobiele gewrichten elkaar opvolgen. Dat zou het hele systeem in gevaar brengen. Van je voeten tot je kruin zijn gewrichten telkens stabiel opgevolgd door een mobiel gewricht.


Zoals je ziet, is core/pillar training onvergelijkbaar met het trainen van alleen je buikspieren. Ondanks dat deze termen vaak door elkaar gebruikt worden alsof het synoniemen van elkaar zijn.


Er zijn veel mensen die vanwege de wens om zichtbare buikspieren te hebben, of willen afvallen rondom de middel, graag excessief buikspieren willen trainen. En dit is waar veel mannen en vrouwen energie instoppen, en die energie is deels verloren energie. Sit-ups en crunches zijn niet de beste manier om je buikspieren te trainen. En je "return on investement" is bijzonder laag. Wellicht helpt het je wel om een sterkere buikspieren te ontwikkelen. Maar het zal zeer waarschijnlijk niet leiden naar een beter functionerende core. Dit komt omdat de core goed werkt als de spieren als een geheel worden aangesproken. De samenwerking tussen de onderdelen zorgt voor een sterk en goed functionerende core.


Wat moet je dan wel doen voor zichtbare buikspieren?

Focus je dan in eerste instantie op je voeding. Voor de meeste mannen zullen buikspieren zichtbaar worden vanaf <15% vet. Voor de meeste vrouwen is dit <23%. Lokaal rondom de middel afvallen gaat niet gebeuren als je niet in een energietekort zit. Een energietekort is het makkelijkste te behalen door controle op je voeding. Lees deze blog voor meer info over voeding.