top of page
  • Serge

Cardio voor vetverlies?

In deze blog bespreek ik mijn gedachten rondom cardio. Wat zijn de kosten van cardiovasculaire trainingen zoals hardlopen, fietsen, crosstrainer, trap lopen etc. En wat zijn de baten van deze activiteit. Is het een goede strategie voor het verlies van lichaamsvet? Het verliezen van lichaamsvet is zo'n beetje de grootste wens van de groep mensen die ik begeleid met trainen. Kan ik deze groep aanraden om de focus op cardio te leggen?


Vetverbrandingszone


Zoals ik in deze blog besprak, is de energiebalans uiteindelijk doorslaggevend als het gaat om verlies van lichaamsvet. Cardio kan direct enkele grammen lichaamsvet doen verbranden. Maar of je wel of niet in een energietekort zit, is het enige dat telt bij het verliezen van vet.


In de sportindustrie is het idee ontstaan dat door cardio op lage intensiteit een "vetverbrandingszone" ontstaat. Hierdoor zou men meer lichaamsvet verliezen dan door cardio op hogere intensiteit. In deze lage intensiteit sporten zou er voor zorgen dat je lichaam vetreserves gebruikt voor de beweging die je op dat moment uitvoert. Technisch gezien klopt het dat als je op lage intensiteit beweegt je het aërobe energiesysteem gebruikt. Dit betekent dat je zuurstof gebruikt bij het verbrandingsproces waardoor je vooral vet verbrand. Als de intensiteit hoger wordt ga je het anaërobe proces in waar geen zuurstof in voorkomt, en daarom meer spierglycogeen en bloedsuiker worden verbrand.


De intensiteit van bewegen bepaald dus wel welke vorm van opgeslagen energie in het lichaam aangesproken wordt.


Het probleem met de conclusie dat lage intensiteit cardio daarom meer lichaamsvet verband dan welke andere vorm van cardio en/of krachttraining is dat als er geen rekening gehouden wordt met de energiebalans, er geen verlies van lichaamsgewicht plaats zal vinden.

De energiebalans is uiteindelijk leidend als het gaat om vetverlies.


Ons menselijke metabolisme is een geniaal proces waar vrijwel alle vormen van energie die we tot onze beschikking hebben kunnen worden omgezet naar een andere vorm. Elke vorm van energie kan ons daarom dik maken.


Voorbeeld: Een man zit op de fiets om af te vallen. Hij fiets 90 minuten op lage intensiteit wat zorgt voor een verbranding van 540 kcal. Omdat hij in een lage intensiteit beweegt, is het voornamelijk vet dat als brandstof fungeert. Hij is dus na de training ~ 540/9= 60 gram vet kwijt.


Tijdens de training kreeg deze persoon honger en nam een energy bar van 150 gram met 528 kcal. De energie in deze reep bestaat grotendeels uit suiker.


De man is dus 60 gram vet kwijt, maar kreeg 528 kcal binnen in de vorm van suikers. Deze suikers werden niet aangesproken omdat hij voornamelijk vet als brandstof gebruikte tijdens de activiteit. Na de training zijn de suikers opgeslagen in zijn lichaam als glycogeen.


De glycogeen voorraad kan bij andere activiteiten worden aangesproken. Maar bij een volle glycogeen voorraad en een energieoverschot, zullen deze voorraden worden omgezet naar lichaamsvet.


In dit geval kunnen de 528 kcal grotendeels weer worden omgezet in lichaamsvet als deze persoon niet in een energietekort zit. En dat geeft ~ 528/9 = 58 gram vetopslag.


De man is dus 2 gram vet kwijt als hij geen rekening had gehouden met de energiebalans.


Conclusie: Energie is energie.