top of page
 • Foto van schrijverSerge

10 tips om motivatie te behouden

Bijgewerkt op: 31 jan.


Het behouden van motivatie net nadat je bent begonnen met een nieuw trainingsschema, of nadat je de knop hebt omgezet en probeert je fysiek te veranderen kan een uitdaging zijn.


Hier zijn 10 tips om jezelf meer kans te geven om de motivatie die je had, om te zetten in progressie.


 1. Stel realistische doelen: Het is belangrijk om doelen te stellen die haalbaar zijn en die je ook kunt meten. Dit geeft iets om naar toe te werken en je zult een boost krijgen na het behalen van doelen. Of het nu tussentijdse doelen zijn, of je uiteindelijke doel, dat maakt niet uit.

 2. Maak een plan: Maak een trainingsschema en houd je er aan. Het is belangrijk om te weten wanneer je gaat trainen en wat je gaat doen tijdens je training. Op deze manier elimineer je keuzestress en kan je je hier op voorbereiden.

 3. Train samen met een partner: Train met een vriend of familielid. Of nog beter, met een personal trainer. Dit kan goed werken als stok achter de deur.

 4. Beloon jezelf van tijd op tijd: Wanneer je een doel bereikt hebt kan het goed zijn om jezelf iets te gunnen. Bijvoorbeeld een nieuw kledingstuk om in te sporten. Misschien iets anders wat je al enige tijd op het oog had, maar nog niet gekocht hebt. Het behalen van doelen mag gevierd worden. Maar zorg ervoor dat het je niet terug zet. Ga niet overdreven veel eten of drinken.

 5. Verander je trainingsschema: Als lange periodes dezelfde oefeningen blijft doen in dezelfde rep ranges, kan het voorkomen dat trainen saai gaat worden. Verander na enige tijd je routine. Maar niet eerder dan 6 weken. Het is niet de bedoeling om elke week wat anders te doen. Geef je lichaam wel de tijd om te adapteren aan de belasting van het schema wat je nu hebt.

 6. Luister naar muziek: Luisteren naar muziek kan een goede tool zijn. Vooral op dagen dat je weinig zin hebt om te trainen.

 7. Blijf positief: Een positieve instelling geeft terug op vele manieren. Op gebied van resultaat, maar ook op gebied van gezondheid en plezier.

 8. Wees flexibel: Ook als je om wat voor reden dan ook een dag niet getraind hebt terwijl je volgens het schema wel had moeten trainen, is dat geen reden om volledig van je schema af te wijken. Dingen gebeuren in het leven waardoor niet alles volgens plan verloopt. Wees mentaal flexibel en volg zoveel mogelijk het plan.

 9. Van motivatie naar gewoonte: Zie het sporten en wellicht je nieuwe manier van eten als gewoonte. Net als tandenpoetsen, ontbijt, wellicht het scrollen op Instagram dat een gewoonte is geworden, is trainen en goede voeding ook onderdeel van gewoonte. Dit is misschien wel de belangrijkste stap richting succes.

 10. Doe het voor jezelf: Onthoud waarom je begon met trainen. Je begon voor jezelf. Dat deed je niet voor niks. Het trainen en eten gaat met ups en downs. En als je een down ervaart, denk aan waarom je begon.


10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page